Dirk Pieters

Dirk Pieters

OPLEIDING

Dirk Pieters behaalde het diploma van Ingenieur voor de Scheikunde en de Landbouwindustrieeën (fysische scheikunde en milieutechnieken) aan de KULeuven, en het diploma van Biomedische- en Klinische Ingenieurstechnieken (optie stralingsfysica) eveneens aan de KULeuven. Hij is sinds 2019 Europees octrooigemachtigde.

CARRIERE

Dirk Pieters begon zijn loopbaan als medisch fysicus op de radiotherapie afdeling van een Antwerps ziekenhuis. Sindsdien werkte hij in verschillende functies in een internationale context bij bedrijven in de medische sector. Een groot deel van zijn loopbaan werkte hij voor de medische divisies van Agfa-Gevaert, waar hij uiteindelijk ook koos voor een loopbaan op de IP afdeling.

PRAKTIJKGEBIEDEN

Zijn praktijkgebieden bevatten:

– Opstellen, indienen en opvolgen van Europese en internationale octrooiaanvragen;

– Opposities en beroepsprocedures bij het EOB (Europees Octrooibureau);

– Mondelinge procedures voor het EOB in examinatie- en oppositieprocedures, en voor de kamers van beroep;

– Adviseren met betrekking tot octrooieerbaarheid, vrijheid van exploitatie (FTO), inbreuk op en geldigheid van intellectuele eigendomsrechten;

– Beheer van octrooiportefeuilles;

– Doorlichting van octrooiportefeuilles en contracten (IP due diligence), bijvoorbeeld in het kader van fusies en overnames;

COMPETENTIES

Dirk Pieters heeft technische expertise op vlak van medische fysica, stralingsfysica, algemene mechanica, biomedische toepassingen, medische apparatuur, computertechniek, computer toepassingen, beeldverwerking, beeldanalyse, artificiële intelligentie, oppervlaktechemie en chemie in het algemeen.

TALEN

De moedertaal van Dirk Pieters is Nederlands. Hij spreekt vloeiend Engels en heeft praktische kennis van het Frans.