Are you online?

Are you online?

Door Zoe De Kempeneer | Handelsmerken | Modellen Advocaat IP Hills | Ipsilon Groep

Vertaling uit het Engels met DeepL

In het huidige digitale tijdperk kan een sterke online aanwezigheid cruciaal zijn voor een bedrijf. Een belangrijk onderdeel van deze aanwezigheid is het verkrijgen van een goede domeinnaam. Deze blogpost gaat in op het belang van een sterke domeinnaamstrategie en biedt praktische tips om uw merk online te beschermen en te versterken.

Waarom een domeinnaamstratiegie belangrijk is

Een goede domeinnaam is de eenvoudigste manier om uw merk online gemakkelijk vindbaar te maken en is vaak het eerste contactpunt tussen uw bedrijf en potentiële klanten. Daarom kan elk bedrijf dat online actief is baat hebben bij een domeinnaamstrategie. Een goed doordachte strategie verbetert niet alleen uw online aanwezigheid, maar beschermt uw merk ook tegen mogelijke bedreigingen en verhoogt de waarde van uw handelsmerk.

Domeinnamen afstemmen op handelsmerken

Wanneer bedrijven nadenken over het beschermen van hun merk, richten ze zich vaak op het deponeren van handelsmerken. Men zou echter over het hoofd kunnen zien hoe belangrijk het is om hun domeinnamen af te stemmen op hun handelsmerken. Door domeinnamen af te stemmen op handelsmerken zorgt u voor consistentie en bescherming op alle digitale platforms.

Hoe neem je het zekere voor het onzekere?

Om mogelijke problemen te voorkomen en je merk te beschermen, kun je de volgende stappen overwegen:

  • Defensieve domeinnaamregistraties en de eerste zijn

Identificeer en registreer relevante topleveldomeinen (TLD’s) in een vroeg stadium om te voorkomen dat anderen ze verwerven en gebruiken op manieren die schadelijk kunnen zijn voor uw merk.

Domeinnamen werken op basis van “wie het eerst komt, het eerst maalt”, dus het is van cruciaal belang om ze vroeg te bemachtigen. Als een domeinnaam eenmaal is veroverd, kan het lastig en duur zijn om deze weer terug te krijgen, vooral als de huidige houder de naam legitiem gebruikt.

Een duidelijk en recent voorbeeld is het onvermogen van Amazon om het .BE domein in België te beveiligen. Vorig jaar kondigde Amazon aan dat het een Belgische website zou lanceren. Ondanks het feit dat Amazon meerdere domeinnaamextensies heeft voor verschillende landen, slaagde het er niet in om het .BE-domein te bemachtigen. In plaats daarvan moesten ze kiezen voor amazon.com.be omdat amazon.be al bezet was door Baloise Insurance. Het lijkt erop dat Amazon geen gerechtelijke stappen ondernam, mogelijk omdat het domein niet te kwader trouw gebruikt wordt.

Een belangrijk element dat nodig is om op te treden tegen de registratie van een domeinnaam waarin uw merk is opgenomen, is kwade trouw. Als het onderscheidend vermogen van een merk vrij laag is, zoals merken die bestaan uit gewone woorden, zal het moeilijk zijn om te bewijzen dat de gedaagde de domeinnaam te kwader trouw heeft geregistreerd en op de hoogte had moeten zijn van het bestaan van het merk voordat hij deze registreerde.

In een recente zaak werd door het WIPO Arbitration and mediation center beslist dat het verkopen van frauduleuze producten een duidelijk geval van kwade trouw is. De domeinnaam olaplexofficial.com werd daarom overgedragen aan de klager. In een zaak voor CEPANI (het Belgisch centrum voor arbitrage en bemiddeling) werd bepaald dat de domeinnaam marktplaatsbelgie.be te kwader trouw werd gebruikt aangezien de consumenten werden misleid om te geloven dat het om de website van de klager ging. Wanneer kwade trouw blijkt uit het gebruik van de domeinnaam, lijkt een overdracht van die domeinnaam haalbaar.

  • Domeinnaam bewaking

Monitor nieuwe domeinnaamregistraties die uw merknaam bevatten. Hierdoor kunt u snel eventuele inbreukmakende of verwarrende domeinen identificeren en aanpakken. Als een domeinnaam te kwader trouw wordt gebruikt of inbreuk maakt op uw handelsmerk, is het eenvoudiger om actie te ondernemen, aangezien dit een van de vereisten is voor het starten van een alternatieve geschillenbeslechting (ADR).

  • Tijdige vernieuwing

Domeinnamen worden gehuurd en als u ze niet verlengt, kunt u ze kwijtraken aan anderen die ze zouden kunnen misbruiken voor phishing of frauduleuze activiteiten. Zorg ervoor dat al uw domeinnamen op tijd worden verlengd om dergelijke risico’s te vermijden.

Een duidelijk en recent voorbeeld van het belang van tijdige verlenging is toen ethische hacker Inti De Ceukelaire liet zien hoe gemakkelijk het was om gevoelige informatie te verkrijgen via verlopen domeinnamen en gekoppelde e-mailadressen. De blootstelling van gevoelige informatie voor een lage prijs is alarmerend en onderstreept de noodzaak van tijdige domeinnaamverlengingen.

MENING VAN DE AUTEUR

Een sterke domeinnaamstrategie is van vitaal belang voor elk bedrijf dat zijn online aanwezigheid wil vestigen en beschermen. Deze strategie moet bestaan uit het afstemmen van domeinnamen op handelsmerken en defensieve registraties en monitoring. Deze proactieve maatregelen kunnen uw merk beschermen tegen misbruik en de waarde ervan verhogen. Vergeet niet dat in de digitale wereld proactief en voorbereid zijn altijd beter is dan reageren op problemen nadat ze zich voordoen. Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor hulp of meer informatie.

Bronnen:
Inass, M. (2024), Honderden vervallen domeinnamen en mailadressen van overheidsdiensten verkocht voor 8 euro per stuk, VRT NWS, https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/05/22/waarom-je-je-domeinnamen-best-niet-laat-vervallen/
CEPANI ADR, 24 november 2022, nr. 444173, marktplaatsbelgie.be
WIPO UDRP, 27 november 2023, nr. D2023-4059, Olaplex, Inc. v. 丁超 (Ding Chao)