BREXIT: season 4 episode 9

BREXIT: season 4 episode 9

Nu de Brexit er traag maar zeker (?) aankomt, is het tijd om opnieuw even te kijken wat de invloed op uw merken zal zijn (zie ook https://www.iphills.com/brexit/). De Britse regering heeft duidelijke richtlijnen op haar website geplaatst (https://www.gov.uk/guidance/changes-to-trade-mark-law-after-brexit). We vatten ze graag voor u samen:

  1. Één ding blijft duidelijk: zodra de UK geen lidstaat meer is, zal een EU merk nog slechts geldig zijn in 27 lidstaten.
  2. Voor elk geregistreerd EU merk zal het IPO (UK Intellectual Property Office) een comparable UK trade mark voorzien. Dit zonder extra kosten en met een minimum aan administratie, dus ook zonder registratie certificaat. Uw prioriteits- en anciënniteitsdata (gebasseerd op een UK merk) zullen automatisch overgenomen worden. U kan ook kiezen voor uw eigen Brexit. Het IPO voorziet dan in een opt-out waarbij het UK equivalent voor u geschrapt wordt. 
  1. Voor de EU merkaanvragen die nog niet geregistreerd zijn krijgt u tot 9 maand na de exit day de kans om een UK equivalent merk aan te vragen. De datum van de aanvraag van het EU merk of de prioriteitsdatum zal dan gelden voor het UK equivalent. De taksen die u voor deze aanvraag betaalt zijn de standaard taksen in de UK, met name: £170 voor 1 klasse en £50 voor elke volgende klasse.
  1. Het UK equivalent merk zal herkenbaar zijn aan het registratienummer: het zal bestaan uit de laatste 8 cijfers van uw EU merk met het prefix UK009.
  1. De hernieuwingsdatum van het equivalent UK recht zal identiek zijn aan dat van het EU merk.Indien het UK equivalent komt te vervallen binnen de 6 maand na de exit day, zal het IPO een renewal reminder sturen en heeft u 6 maand na dit schrijven om het merk te hernieuwen, ongeacht de hernieuwingsdatum van het merk.Het helpt trouwens niet om uw EU merk nog snel voor de Brexit te hernieuwen om de UK hernieuwingskost te vermijden. Het IPO neemt de vroegtijdige hernieuwing niet in aanmerking voor het UK equivalent.
  1. Wanneer een merk meer dan 5 jaar na inschrijving niet wordt gebruikt, is het vatbaar voor een nietigverklaring. Voor het UK equivalent zal het gebruik in de EU voor de exit day in aanmerking genomen worden, ook wanneer dat gebruik niet in de UK is.

IP Hills bingewatcht de documentaire (of is het ondertussen een comedy?) voor haar klanten en geeft tijdig spoilers. Wordt de seizoensfinale even teleurstellend als die van Game Of Thrones?

© 2019, Hanne Lammens voor IP Hills

HEEFT U VRAGEN OMTRENT DE BREXIT?

Heeft u verdere specifieke vragen rond de impact van de Brexit op uw IP portfolio, neem dan gerust vrijblijvend contact op. IP HILLS en haar UK agenten ondersteunen u met plezier.

E-mail gerust naar hanne.lammens@iphills.com of thomas.coppens@iphills.com.