BREXIT

BREXIT

Is er enige impact van Boris J. en de Brexit op uw merkenportefeuille? Als we de Britse regering mogen geloven (bijna) niet. Zij heeft een reeks papers gepubliceerd waarin ze de gevolgen van een no deal Brexit omschrijft (https://www.gov.uk/government/publications/trade-marks-and-designs-if-theres-no-brexit-deal/trade-marks-and-designs-if-theres-no-brexit-deal). Nu we weer een stapje dichter zijn bij dit scenario, vatten we graag de essentie voor u samen.

  1. Een EU merk is op vandaag geldig in alle 28 lidstaten van de Europese Unie, waaronder de UK. Zodra de UK geen lidstaat meer is, zal bij een no deal een EU merk nog slechts geldig zijn in 27 lidstaten.
  2. Voor de geregistreerde EU merken belooft de Britse regering dat zij zal voorzien in een vervangend nationaal recht en dit met een minimum aan administratie voor de houders van een EU merk. Kortom, u had een EU merk ingediend op de dag dat Kate en William zijn gehuwd, nl. 29 april 2011, en verkregen. Welnu, uw vervangend UK merk zal deze indieningsdatum overnemen.
  3. Voor de EU merkaanvragen die nog niet geregistreerd zijn, krijgt de houder na de Brexit gedurende een periode van 9 maanden de mogelijkheid het merk opnieuw aan te vragen in de UK. Nationale UK taksen moeten dan extra betaald worden, maar u behoudt gewoon de datum van de EU merkaanvraag of de prioriteitsdatum. Voor internationale merken die de EU aanduiden is het verhaal precies hetzelfde. Reken er evenwel niet op dat u 1/28ste van de EU taksen zal kunnen terugvorderen.

Hoewel er dus enige relatieve zekerheid is, zelfs bij een no deal, blijven er natuurlijk heel wat vragen. Niet in het minst de vraag naar de gebruiksbewijzen. Wanneer een merk meer dan 5 jaar na inschrijving niet wordt gebruikt is het vatbaar voor een nietigverklaring. Een vijfjarig EU merk dat niet gebruikt wordt in de UK, zal dus een UK equivalent opleveren dat onmiddellijk vatbaar is voor nietigverklaring. Een goede oplossing zou zijn dat de Britse regering beslist dat het gebruik in de andere 27 landen van de EU voor de Brexit een geldig gebruik vormt voor deze merken in de UK. Wetende dat er actueel 1,5 miljoen EU merken zijn, is het dus de vraag of de UK haar nationale register wil vervuilen met tal van in de UK ongebruikte EU merken. Het is dus wachten op meer duidelijkheid van de Britse regering.

Als finaal toch nog een akkoord uit de brand zal worden gesleept, dan zal het scenario gelijkaardig zijn. De EU27 heeft al in 2017 een position paper uitgegeven waarin ze aandringt op vergelijkbare bescherming van de EU merken (en naar analogie de Gemeenschapsmodellen) in de UK.

En ohja, ondanks vele pogingen is ‘Brexit’ geen geregistreerd EU merk, een UK equivalent zal dus niet nodig zijn.

HEEFT U VRAGEN OMTRENT DE BREXIT?

Heeft u verdere specifieke vragen rond de impact van de Brexit op uw IP portfolio, neem dan gerust vrijblijvend contact op. IP HILLS en haar UK agenten ondersteunen u met plezier.

E-mail gerust naar hanne.lammens@iphills.com of thomas.coppens@iphills.com.

CONTACTEER ONS