Ritter Sport vs. Milka

Ritter Sport vs. Milka

Op 23 juli 2020 won Duitse chocoladefabrikant Ritter Sport een tien jaar durende juridische strijd met concurrent Milka (Mondelēz) na een uitspraak van het Duitse Bundesgerichtshof (I ZB 43/19 en I ZB 42/19). Ritter Sport mag haar 3D merk op het vierkante chocoladetablet behouden.

ACHTERGROND

De Duitse Chocoladefabrikant Ritter Sport brengt sinds 1932 vierkante chocoladetabletten op de markt.

In 1995 besliste Ritter Sport om de vorm van hun chocoladetabletten merkenrechtelijk te beschermen door middel van een driedimensionaal merk. Het betreft de registratie in Duitsland van een vierkante verpakking zonder kleur, logo of tekst in klasse 30 voor chocolade.

Omdat Milka (Mondelēz) ook chocolade in vierkante vorm wil aanbieden, starten ze op 25 november 2010 een doorhalingsprocedure bij het Duitse octrooi- en merkenbureau tegen dit 3D merk. Milka argumenteerde dat het 3D merk uitsluitend bestaat uit een vorm die noodzakelijk is om een technisch effect te bereiken en dat de vorm een wezenlijke waarde aan het product geeft.

Aanvankelijk was de doorhalingsprocedure succesvol en heeft het Duitse octrooi- en merkenbureau op 13 december 2010 geoordeeld dat het 3D merk niet kan worden beschermd.

Op 8 februari 2011 heeft Ritter Sport een bezwaar ingediend tegen deze beslissing en op 13 december 2018 heeft het Bundespatentgericht (25 W (pat) 79/14) geoordeeld dat de doorhalingsprocedure wordt afgewezen.

VONNIS

Ook in hoger beroep, op 23 juli 2020 bij het Bundesgerichtshof (I ZB 43/19 en I ZB 42/19), krijgt Ritter Sport uiteindelijk gelijk. De doorhalingsprocedure wordt afgewezen en het merk mag worden behouden.

Het Bundesgerichtshof oordeelde dat de vorm niet leidt tot prijsverschillen maar dat de vorm van de chocoladetabletten deel uitmaakt van de marketingstrategie van Ritter Sport, waarbij het Bundesgerichtshof verwijst naar de bekende slogan van Ritter Sport “Quadratisch. Praktisch. Gut.” (Vierkant. Praktisch. Goed), en dat de consument de vorm als een indicatie van de oorsprong van de chocolade beschouwt.

CONCLUSIE

Ritter Sport bezit het exclusieve recht in Duitsland om het merk te gebruiken. Het op de markt brengen van chocolade in een vierkante verpakking houdt een inbreuk van het merkenrecht van Ritter Sport in, althans voor wat Duitsland betreft. De vraag is of andere landen het Duitse Bundesgerichtshof zullen volgen.

Ritter Sport beschikt over een hele reeks van verschillende 3D merken van haar vierkante chocoladetabletten in verschillende landen.

Of het vermarkten van vierkante chocoladerepen een inbreuk vormt op de merkenrechten van Ritter Sport zal steeds geval per geval moeten worden beoordeeld. Er dient hierbij te worden nagegaan of er sprake is van een verwarringsgevaar voor het relevante publiek.

© 2020, Zoe De Kempeneer voor IP Hills

 

HEEFT U VRAGEN OMTRENT DIT ARTIKEL?

Heeft u specifieke vragen over de bescherming van uw uitvinding, neem dan gerust vrijblijvend contact op. IP HILLS ondersteunt u met plezier.

E-mail gerust naar zoe.dekempeneer@phills.com of thomas.coppens@iphills.com.